Terveyttä voi vaalia monin tavoin

Terveyttään voi ylläpitää ja edistää monilla eri tavoilla. Kaikki tietävät, että ruokavalio, liikunnan harrastaminen ja muut elämäntavat vaikuttavat terveyteen. Vaikka geeniperimä sanelee tiettyjä asioita ihmisen terveydelle, on kuitenkin paljon asioita, jotka liittyvät puhtaasti ihmisen omiin valintoihin. Monesti ihmiset kokevat terveyden vaalimisen hieman raskaana tai jopa ikävänä asiana. Pitsan ja herkkujen syöminen sekä sohvalla makaaminen tuntuu mukavammalta idealta kuin ruokavalionsa muuttaminen ja kuntosalille lähteminen. On yllättävän vaikeaa muuttaa omia elämäntapojaan, joita on tottunut noudattamaan vuodesta toiseen. Aina terveydestään huolehtiminen ei kuitenkaan ole tuskallisen hankalaa. Terveyttä voi ylläpitää muillakin tavoilla kuin opettelemalla kasvisruoan valmistusta tai lenkkeilemällä päivittäin. Yksi mitä miellyttävin keino on saunominen, joka on etenkin suomalaisille tärkeä asia muutenkin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että saunassa rentoutuminen ei ole vain mukava perinne, vaan se myös edistää terveyttä lukuisilla eri tavoilla. Saunominen nimittäin muun muassa parantaa unen laatua, tekee hyvää sydänterveydelle ja hoitaa jopa iho-ongelmia.

Saunominen on terveysvalinta

Tunnetuimpia tapoja huolehtia terveydestä ovat epäilemättä ruokavalio ja liikuntaharrastus. Ihmiset, jotka haluavat edistää terveyttään omilla valinnoillaan valitsevat ja syövät useammin kalaa tai kasvipohjaista ruokaa. Tämä johtuu siitä, että sekä kasvikunnan tuotteet sekä kala on todettu terveyttä edistäviksi. Samalla suositellaan vältettävän esimerkiksi liiallista sokerin ja erilaisten herkkujen syömistä. Ruokavalion lisäksi tulee tietysti harrastaa liikuntaa erilaisissa muodoissa. Terveellisten elämäntapojen yhteydessä kuulee harvoin puhuttavan saunomisesta. Toki kukaan ei ajattele, että saunominen olisi kielteinen asia, mutta harva liittää siihen samanlaisia terveysvaikutuksia kuin vaikkapa oikeanlaiseen ruokavalioon. Monelle saattaa tulla jopa täysin yllätyksenä, että saunomisesta itseasiassa on useita etuja terveydelle. Yksi tärkeimmistä asioista on saunomisen vaikutus sydänterveyteen. Tutkimuksissa on selvinnyt, että säännöllisesti – eli 4-7 kertaa viikoittain – saunovien riski saada sydän- ja verenkiertoelinsairauksia väheni jopa 63 prosenttia. Tämän lisäksi saunominen vaikuttaa unen laatuun, mikä on erittäin tärkeä tekijä unenpuutteen ja unenlaadun ollessa nykyisin yhä useamman ongelma. Paras hyöty saunomisesta saadaan, kun saunassa käyminen yhdistetään liikuntaan. Liikunta ja sauna huoltavat terveyttä yhdessä mitä parhaalla tavalla. Ja mikä hienointa, moni on jo omaksunut tämän yhdistelmän osaksi elämäntapojaan.

Ratkaisuja suomalaisten tavallisimpiin terveysongelmiin

Suomalaisten sairaudet ja terveydelliset ongelmat liittyvät monesti juuri sydän- ja verisuonitauteihin, joita usein suositellaan hoidettavan ruokavaliolla sekä liikunnalla. Siksi on iloinen yllätys, että myös saunominen voi tuoda apua vaivoihin. Silti muitakaan terveysongelmia ei voi vähätellä. Saunominen auttaa nimittäin myös psoriasiksen, jonka on havaittu helpottuvan saunomisen ansiosta. Psori on monella tapaa ikävä ja hankala sairaus, ja siksi kaikki keinot sen hoitamiseksi ovat arvokkaita. Myös tavallinen flunssa voi saada kyytiä saunomisen ansiosta. Vaikka saunominen onkin kenties yksi mukavimmista tavoista hoitaa terveyttään, ei ole syytä unohtaa liikunnan ja terveellisen ruokavalion merkitystä – edes silloin kun niiden sisällyttäminen omaan elämäntapaan olisi vaikeampaa. Jokaisen kannattaa opetella valmistamaan ainakin muutama hyvä kasvisruoka ja myös lähteä mukavalle kävelylenkille ainakin pari kertaa viikossa. Ulkona liikkuminen tekee hyvää niin kropalle kuin mielelle. Tukea näihin valintoihin saa hankkimalla sopivat välineet, esimerkiksi keittiöön uudet työvälineet kasvisten käsittelyyn ja ulkoilemaan uudet laadukkaat ja tyylikkäät kavat kengät.