Saunasta puhtautta ja terveyttä

Jokaisella suomalaisella on pääsy saunaan, jos vain haluaa. Saunoja rakennetaan lähes poikkeuksetta esimerkiksi kerrostaloihin siten, että asukkaat jakavat yhteisen, hieman isomman ja paremmin varustellun, saunan. Oma asuntokohtainen sauna nähdään nykyään vain tilaa ja sähköä turhaan vievänä. Saunominen on monelle ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Saunailtaan kutsutaan ystäviä ja itse saunomisen lisäksi saatetaan syödä ja juoda hieman paremmin kuin arkena noin muuten.

Saunasta on siis paljon iloa, mutta siitä on myös hyötyä. Monet ovat jo sukupolvien ajan vannoneet sen nimeen, että jos ei sauna, terva ja viina auta, niin tauti on kuolemaksi. Vanhastaan sauna onkin ollut steriilein mahdollinen paikka monessa taloudessa jopa parin sadan kilometrin säteellä. Se onkin siis ollut synnyttäjille varattu paikka, jossa myös kuolleet on sitten pesty ja puettu parhaisiin. Lisäksi saunassa on savustettu lihaa ja muuta syötävää, jotta se säilyisi piirun verran pidempään.

Sauna on suomalaisen kylpyamme

Moni suomalainen ei enää kylve ammeessa. Sauna on sen sijaan säilynyt peseytymispaikkana ja ihan hyvästä syystä. Kuumassa saunassa ihon alta tuleva hiki puskee ihohuokosiin ja ihosolujen väliin jääneen lian ulos ja siitä se onkin sitten helppo huuhdella pois suihkun puolella. Saunasta tultua kannattaa jynssätä itsensä läpikotaisin sienellä tai harjalla, käydä sen jälkeen vielä kuumissa löylyissä ja siirtyä sieltä viileään suihkuun. Et takuulla ole tuntenut itseäsi näin puhtaaksi aiemmin!

Löylyjen jälkeen myös parranajo sujuu helpommin, kun partakarva on kostunut ja pehmittynyt lämpimässä. Tätä kannattaa kokeilla, jos sinulla on vähänkin herkkä iho. Jos hikoilet hieman kovemmin, ei sinun välttämättä tarvitse edes käyttää partavaahtoa, sillä hien ja ihon öljyjen sekoittuminen toimii ihan yhtä hyvin.

Kylpyhuoneen ja saunan varusteluun saatavalla vaikka mitä tarpeellista osoitteesta rorfokus.fi eli saat saunastasi juuri sellaisen kuin itse haluat. Ja kaiken kukkuraksi vielä samasta paikasta ja sopuhinnoin. Jos sauna on sinulle tai sukulaisillesi peseytimistila, kannattaa panostaa vaikkapa hyvään saunajakkaraan tai kaiteeseen, josta saa tukevasti kiinni.

Saunova suomalainen on terve suomalainen

Saunomisella on myös monia terveysvaikutuksia, joihin kannattaa tutustua. Näihin kuuluvat muun muassa astman ja lihaskipujen lievitys sekä ääreisverenkierron parantuminen, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka hyvin pysyt lämpimänä vaikkapa talvella.

Mikäli saunominen on sinulle sosiaalinen tapahtuma, eli kutsut mukaan ystäviä ja sukulaisia, hoidat saunassa fyysisen terveytesi lisäksi myös henkistä hyvinvointiasi. Tämä on ensiarvoisen tärkeää vaikkapa yksin asuvalle vanhukselle, jolla on arjessa melko vähän ihmiskontakteja. Saunomaan lähteminen on melko matalan kynnyksen aktiviteetti, joten saunaporukan saa kasaan melko nopeasti. Niin pienissä kuin isommissakin kaupungeissa paikalliset seurakunnat ovat myös aktiivisia saunaporukan kokoajia. Tämä johtuu siitä, että niillä on usein käytössään jokin leirikeskus, jossa on sauna vähän isommallekin porukalle.