Saunan lämpö

Kun miettii Suomea ja suomalaisuutta, ei tarvitse pitkään pohtia ennen kuin mieleen juolahtaa tuo usein yli 80 celsiusasteeseen lämmitetty, puulla vuorattu ja tulikuumalla kiukaalla varustettu kuuma huone. Ajatus saattaa herättää kummastusta joissain maapallon kolkissa, mutta mikä muu asia onkaan suomalaisista yhtä mukavaa ja rauhoittavaa kuin saunassa rentoutuminen kaikkien päivän raskaiden askareiden jälkeen.

Saunassa sielu lepää, mutta samaten saunassa istuminen on todistetusti myös terveyttä edistävää. Suomi on ylipäätäänkin varsinainen saunomisen luvattu maa: valtaosalla suomalaisista on sauna käytettävissään, ja nämä voivat olla joko omia kotona tai mökillä, tai sitten esimerkiksi taloyhtiön yhteisiä saunoja, joihin kukin asukas voi taloyhtiön kanssa sopia itselleen käyttöajat.

Lisäksi saunan lämmössä lihaksesi rentoutuvat, joten on hyvä ajatus käydä saunassa myös välittömästi lihasharjoittelun jälkeen. Tästä syystä saunoja löytyy erityisesti Suomesta monilta liikuntasaleilta sekä uimahalleista. Se on treenin päätteeksi kuin kirsikka kakun päällä – viimeistelevä silaus, joka jättää jälkeensä uudelleensyntyneen olon.

Tämä suomalainen keksintö tunnetaan laajalti myös maailmalla, mutta ei ole monissakaan paikoissa läheskään yhtä suosittu – jos kysyt ihmiseltä joka asuu muualla kuin Skandinaviassa että onko hänellä omaa saunaa, vastaus on hyvin suurella todennäköisyydellä ei, sillä muualla kuin Suomessa erilaiset saunat ovat lähinnä kylpylöistä löytyviä erikoisuuksia. Muita kuin perinteisen suomalaisen saunan tyyppisiä saunoja löytyy muualta maailmasta kuitenkin todennäköisemmin.

Perinteisen suomalaisen saunan lisäksi on muitakin erilaisia saunatyyppejä. Tässä muutamia tunnetuimpia erilaisia saunoja, joihin törmää Suomessa sekä muualla.

Puulämmitteinen sauna

Tällaista saunaa perinteisemmäksi ainakaan suomalaisen mielestä ei enää pääse. Saunassa on puulämmitteinen kiuas, jonka lämpöä säädellään puiden määrällä. Kiukaan päällä oleville kiville vettä heittämällä voidaan säädellä saunassa vallitsevaa kosteutta, joka puolestaan vaikuttaa siihen, kuinka kuumalta sauna käyttäjästään tuntuu. Puulämmitteisessä saunassa tulisi olla asteita yli 65 celsiusasteen verran. Puulämmitteistä saunaa pidetään parempana vaihtoehtona verrattuna esimerkiksi sähkölämmitteiseen, sillä lämpö tuntuu kosteammalta ja näin ollen käyttäjästä mukavammalta ja pehmeämmältä.

Sähkölämmitteinen sauna

Sähkölämmitteinen sauna on syntynyt modernimpina aikoina tarpeeseen kerrostaloissa, missä puulämmitteiset saunat eivät ole järkevä saati riittävän turvallinen vaihtoehto. Sähkölämmitteistä saunaa käytetään samaan tapaan kuin puulämmitteistä, mutta palavien puiden sijaan kiuaskivien alta löytyy sähkövastuksia, joiden päälle kiukaaseen heitetty vesi valuu kiviltä. Sähkölämmitteisissä saunoissa lämpöä kuulee usein kuvailtavan kuivemmaksi ja kireämmäksi kuin puulämmitteisissä, mutta saunan olemassaolo kerrostalossakin on monille kuitenkin tärkeää silloin, kun ei ole muitakaan vaihtoehtoja tarjolla – ja joillekin saunojille ei ole edes sen suurempaa merkitystä, onko sauna puulämmitteinen vai ei.

Höyrysauna

Höyrysauna, tai turkkilainen sauna, löytyy yleensä kotien sijaan kylpylöistä. Tämän tyyppisissä saunoissa lämpötila on yleensä huomattavasti alhaisempi kuin perinteisissä saunoissa. Höyrysaunan lämpöä säätelee termostaatti, joka pitää lämpötilan riittävän alhaisena – maksimissaan 49 celsiusastetta. Syy alhaisempaan lämpötilaan on se, että saunassa vallitseva kosteus on sata prosenttia, ja tällöin paras kokemus saavutetaan 49 asteen lämpötilassa.

Infrapunasauna

Tämän tyyppisessä saunassa ei lämmitetä huoneessa olevaa ilmaa, vaan sen sijaan käyttäjänsä omaa vartaloa. Kaikista listatuista vaihtoehdoista infrapunasauna on kuivin, sillä sen käyttöön ei liity vettä tai sen heittämistä kiukaalle, ja näin ollen huoneessa ei ole erityistä kosteutta. Siitä huolimatta käynti infrapunasaunassakin rentouttaa lihaksia ja kehoa esimerkiksi treenin jälkeen.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta saunaan, mutta tänäkin päivänä uusiin omakotitaloihin rakennetaan perinteitä kunnioittaen saunoja. Monelle suomalaiselle ikioma sauna on eräänlainen saavutus elämässä. Mikäli siis olet rakentamassa omaa taloasi ja olisit jäämässä saunasta paitsi, erilaiset rahoituspalvelut kuten Freedomrahoitus ovat aina käytettävissäsi, jotta saisit unelmasi omasta saunasta täyttymään.