Kaikki saunasta

Sauna on tärkeä osa suomalaista kulttuuria

Sauna löytyy lähes jokaisesta suomalaisesta kodista. Sauna on hygieeninen tila, joka on yleensä lämmitetty 80–110 celsiusasteen lämpötilaan. Sauna sopii kaikille, niin perheen pienimmille kuin ukille ja mummillekin. Saunassa hikoillaan pois kaikki kertyneet liat, rentoudutaan ja nautitaan lämmöstä. Sauna syväpuhdistaa ja virkistää, ja

suomalainen sauna on aina ollut suomalaiselle lähes pyhä paikka. Suomalaiset rakastavat säännöllistä saunomista, oli sauna sitten mitä tyyppiä tahansa.

Erilaiset saunat

Suomessa arvellaan olevan yli kolme miljoonaa saunaa, ja yli 90% suomalaisista käy viikottain saunassa. Yleisin saunapäivä on lauantai. Kesällä rantasauna on erittäin suosittu paikka, ja siellä saunomisen jälkeen on mukavaa vilvoitella uimalla järvessä.

  • Puulämmitteinen sauna

on aito ja alkuperäinen suomalainen saunatyyppi. Sauna lämmitetään polttamalla puita kiukaassa. Saunan kosteuspitoisuutta voi säädellä löylyä heittämällä.

Painekyllästetty kestopuu on todella hyvä vaihtoehto esimerkiksi tyylikkään ja lämpöisen saunan ja/tai saunaterassin rakentamiseen Suomessa. Suomen rankoissa ja vaihtelevissa sääolosuhteissa ulkotilojen kaikki puurakenteet nimittäin joutuvat erittäin kovan rasituksen alaiseksi.

  • Sähkölämmitteinen sauna

on tunnettu 1950 -luvulta alkaen. Sähkösauna on tehokas ja helppokäyttöinen, ja se on varustuksena myös monessa kerrostalokodissa. Sähkösaunaa varten on suunniteltu monenlaisia seinä- sekä lattiakiinnitteisiä kiukaita, sekä kaukosäätimellä säädeltäviä termostaatteja.

  • Savusauna

on varustettu puulämmitteisellä kiukaalla, mutta siinä ei ole lainkaan savupiippua.

Savusaunan lämmitys on koko päivän projekti, sillä

savusauna lämpenee

polttamalla paljon puuta, jolloin isot kivet kuumenevat. Itse lämmitykseen voi kulua helposti useita tunteja. Sen jälkeen sauna tuuletetaan, jonka jälkeen se on valmis saunomiseen.

  • Höyrysauna- ja huone

ovat saunoja, joita käytetään kuin turkkilaistyyppistä kylpylää. Lämpötila on paljon perinteistä suomalaista saunaa matalampi ja höyryhuoneen kosteuspitoisuus on aina varsin korkea, eli 100%. Tavoitteena on saavuttaa +49 -asteen lämpötila.

  • Infrapunasauna

on sauna, jonka lämmitysjärjestelmä ei perustu ilman lämpenemiseen, vaan infrapunalämmittimiin ja henkilön oman kehon lämpöön. Infrapunasaunassa ei käytetä ollenkaan vettä, joten höyryä ei pääse ilmaan muodostumaan. Infrapunasauna on ihanteellinen esimerkiksi ennen ja jälkeen mitä tahansa urheilusuoritusta.

Entisajan sauna ei ollut vain peseytymistä varten

Hygieenisyys, puhtaus ja vedenlämmitysmahdollisuus on aina yhdistetty saunaan ja saunomiseen. Saunoissa on hoidettu sairaita, synnytetty lapsia ja käyty liikeneuvotteluja. Saunassa on palvattu eli savustettu lihaa, pesty pyykkiä ja kuivattu maltaita.

Sauna on toiminut usein myös ensimmäisenä asuntona, jossa on asuttu ennen kuin varsinainen koti tuli valmiiksi. Saunaa on lämmitetty perinteisesti aina myös tärkeiden juhlapyhien, kuten joulun ja juhannuksen kunniaksi, ja siellä on myös karkotettu pahoja henkiä.

Tärkeimmät saunassa ovat kiuas ja löyly

Saunan lämmityslaite on kiuas. Lämpö varastoituu kiuaskiviin, ja vapauttaa kuumaa vesihöyryä ilmaan silloin kun kuumille kiville heitetään vettä. Vesi muuttuu kuumaksi höyryksi leviten löylyhuoneen yläosiin. Kiuas voidaan lämmittää sähköllä tai polttopuilla, mutta myös öljyllä, maakaasulla tai pelleteillä voi sauna toimia.

Kaksi perustyyppiä

Kiukaita on olemassa jatkuvalämmitteisiä ja kertalämmitteisiä.

  • Kertalämmitteinen kiuas

pitää lämmittää aina ennen varsinaista saunomisen aloittamista. Tarvittava lämpö varautuu kiviin ennen saunomisen aloittamista. Kiviä pitää olla paljon, eli useita satoja kiloja. Kertalämmitteistä kiuasta näkee Suomessa harvemmin kuin jatkuvalämmitteistä kiuasta, lähinnä suurissa ulkosaunoissa.

  • Jatkuvalämmitteiden kiuas

lämmittää saunan pienellä puumäärällä varsin nopeasti. Saunan lämpötilaa on hyvin helppo säätää vaihtelemalla lämmityksessä käytettävän puun määrää. Yleensä tarvittavan puun määrää pitää lisätä saunomisen aikana. Jatkuvalämmitteinen kiuas on erityisen suosittu omakotitaloissa ja pienemmissä saunoissa.