Kaikki saunasta

Sauna on suomalaiselle tärkeä osa arkea ja juhlaa. Historian saatossa on ollut tilanteita, jossa suomalaiset ovat rakentaneet itselleen ensin saunan ja sitten vasta kodin. Sauna on tärkeä osa puhtautta, uutta elämää ja jopa elämän loppua, eli kuolemaa. Sauna on paikka, jossa ennen vanhaan kuolleet pestiin ja puettiin, lapset synnytettiin ja saunottiin yhdessä koko perheen voimin.

Sauna on yhä nykyään monille pyhä paikka, jossa ihmiset iästä, sukupuolesta tai ihonväristä riippuen ovat aidoimmillaan ja tasa-arvoisia ilman vaatteita.

Saunavihta tai -vasta puhdistaa

Saunaan voi mennä milloin vain, mutta perinteisin päivä saunan lämmitykseen on Suomessa ollut aina lauantai. Saunassa puhdistutaan ja otetaan löylyä. Itäsuomalaiset vastovat saunan lauteilla istuessaan, kun taas länsisuomalaiset puolestaan vihtovat. Suomen kieli on rikasta, joten samaa asiaa voi tarkoittaa useampi ilmaisu.

Vuosittain ensimmäiset saunavastat valmistetaan koivun nuorista oksista juhannusjuhlien aikaan. Lämmin sää, auringonpaiste, tuoksuvat juhannusruusut, grillaaminen, uiminen ja saunominen ovat osa huomattavan tärkeä osa suomalaista kesää.

Talvella vihdotaan ja vastotaan kesän tapaan. Vastat on kuivattu ja ne pehmitetään löylyä varten kuuman veden avulla. Seuraavaksi vastat laitetaan kiukaalle, jonka jälkeen saunoja “ruoskii tai hakkaa kevyemmin” itseään lähes kuuman vastan avulla. Nykyään kaikki eivät lämmitä vastaa kiukaalla, vaan ottavat sen lämpimästä vedestä ja puhdistavat sillä itseään. Vihtominen tai vastominen on nostalginen ja tärkeä suomalainen nautinto ja perinne.

Saunominen edistää terveyttä

Sopivan saunomislämpötilan voi jokainen henkilö päättää itse. Ohjeellisia saunomislämpötiloja ovat seuraavat: Henkilön pään korkeudella lämpötila on normaalisti aina noin 70–100 °C. Yleisesti 70–85 asteen lämpötila on monille se suosituin. Normaalina saunan lämpötilana pidetään myös 80–95 asteen lämpötilaa, kun taas 90–105 astetta koetaan ehkä jo liian kovaksi saunojasta riippuen.

Saunoen astma helpottuu

Yleisesti uskotaan, että sauna helpottaa astman oireita. Flunssaisena saunomaan ei pitäisi joidenkin tutkimusten mukaan mennä, kun taas toiset tutkimukset väittävät saunomisen ehkäisevän flunssaa. Astmaa sauna helpottaa laajentaen keuhkoputkia, mutta koivuallergikoille ei koivusta tehdyn vastan käyttöä suositella.

Saunominen on aina mukavaa, ja erityisen hyvältä se tuntuu oman kodin lämpöisessä löylyssä. Luotettava ja nykyaikainen kiinteistönvälitys Blok tarjoaa hienoja saunallisia kiinteistöjä, joten ei kun tutustumaan. Oma koti lämpöisellä saunalla on aina tutustumisen arvoinen idea.

Sauna ja sydänsairaudet

Sauna ei ole vain lämmin, ja siksi viihtyisä, paikka. Sauna ja sydänsairaudet ovat kautta saunomisen historian puhuttaneet paljon sekä tutkijoita että saunojia. Suomi johti männävuosina monia muita maita sydäninfarktikuolleisuudessa, jolloin sauna nousi eräiden tutkijoiden mielestä syypääksi kyseiseen tilanteeseen. Asia ei kuitenkaan ollut niin, huolimatta saunassa tulevasta runsaasta hikoilusta, sillä maailmanlaajuisesti on todettu saunan puhdistavan kokonaisvaltaisesti. Saunan vaikutusta on tutkittu erityisesti sydämen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla.

Mitä saunoessa tapahtuu?

Jokaisella saunomiskerralla sydämessä oleva verivirtausvastus pienenee, jolloin sydämen pumppausteho lähes automaattisesti paranee.

Saunomisen aikana sydämen koko pienenee ja saunojan olo tuntuu kokonaisvaltaisesti erittäin mukavalta. Yleisesti on todettu, että reippaasti tapahtuva kävely ja sauna rasittavat samalla lailla ihmisen verenkiertoelimistöä. Oikeanlainen hengitystekniikka on siis todella tärkeää sekä aktiivisesti liikkuvalle henkilölle että saunojalle.

Kuumassa saunassa saunojan hiussuonisto laajenee, jonka vaikutuksesta verisuoniston kokonaisuustilavuus kasvaa suuremmaksi. Sydämen pumppaamasta verestä saattaa mennä suurimmillaan noin 70 % ihoon, kylmään ulkoilmaan mennessä tapahtuu aina päinvastoin.

Sauna ja alkoholi

Sauna ja humalatila eivät milloinkaan sovi yhteen. Humalassa mahdollinen sydänvika, rytmihäiriöt ja nukahtaminen saattavat olla todella vaarallinen yhdistelmä henkilön peruskunnosta ja humalatilasta riippuen.