Yleiset saunat ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuria

Suomalaisessa kulttuurissa leimallisin asia on varmasti sauna ja saunominen. Saunalla on myyttinen asia jokaisen suomalaisen sydämessä, eikä maassamme ole juurikaan ihmisiä, jotka eivät nauttisi lämpimän saunan löylyistä. Saunomiskulttuuri on Suomessa hyvinkin monimuotoisia, mutta erityisen suurta suosiota ovat saavuttaneet yleiset saunat. Niitä löytyy erityisen paljon suurista kaupungeista, kuten Helsingistä ja Tampereelta. Ne ovat peräisin ajalta, jolloin työväestön asunnoissa ja kämpissä ei ollut lainkaan pesutiloja. Monissa kerrostaloissa vessatkin sijaitsivat ulkona, jolloin yleiset saunat tarjosivat ainoan mahdollisuuden peseytymiseen.

Yleiset saunat ovat tärkeitä kohtaamispaikkoja

Yleiset saunat ovat olleet tärkeitä kohtaamispaikkoja, ja erityisen suuri niiden merkitys on ollut talvella, jolloin työväestöllä on ollut vähän kotien ulkopuolisia kohtaamispaikkoja. Saunan lauteilla on kerrottu kuulumisia ja jaettu sydänsuruja. Viimeistään 1970-luvulle suuri osa suurten kaupunkien saunoista suljettiin, ja jäljelle jäi vain muutamia. Sittemmin 2000-luvun alussa yleisten saunojen suosio alkoi taas nostaa päätänsä. Helsingin Kallion legendaarinen Arlan Sauna ja Kotiharjun sauna ovat nykyään erittäin suosittuja. Uudet sukupolvet ovat myös löytäneet saunomisen ilon yleisissä saunoissa, ja nykyään yleisissä saunoissa käy vanhusten sijasta yhä enemmän nuoria aikuisia.

Moniin suuriin kaupunkeihin on rakennettu viime vuosina myös täysin uusia saunoja. Hyvänä esimerkkinä ovat Kulttuurisauna ja Löyly. Ne poikkeavat varustetasoltaan merkittävästi Kallion legendaarisista saunoista, sillä ne ovat huomattavasti modernimpia, ja niistä löytyy useita eri löylyhuoneita. Ne sopivat erityisesti naisasiakkaille, koska niiden pukeutustilat mahdollistavat myös kauneudenhoidon, joten suosikki Maybelline purkin voi huoletta kaivaa taskusta.

Uusista yleisistä saunoista kaikkein mielenkiintoisin on kuitenkin Helsingin Sompasaaressa sijaitseva Sompasauna, joka on täysin vapaaehtoistyöllä pyöritettävä sauna, jonka kuka tahansa saa lämmittää. Sompasaunaan saa kuka tahansa tulla, eikä saunomisesta veloiteta lainkaan maksua.

Yleisistä saunoista on hyvä muistaa, että valitsisitpa minkä saunan takana, ovat ne sosiaalisina ympäristöinä ainutlaatuisia. Ne ovat paikkoja, joissa ventovieraiden kanssa voi antautua mielenkiintoisiin keskusteluihin tai vaan pelata shakkia, kuten Harjun saunassa on tapana. Vaikka monet kuuluisat saunat sijaitsevat Helsingissä, on yleisiä saunoja ympäri Suomea. Parhaimmat löylyt saat kuitenkin vain puulla- tai kaasulla lämmittettävissä saunoissa.