Kaikkea saunasta

Suomalaisille sauna ja saunominen ovat pyhiä asioita. Saunassa vietetään paljon aikaa ja yksittäisiä saunakertoja suomalaisille kansakuntana kertyy runsaat 200 miljoonaa kertaa vuodessa, Kaikkialla maailmassa tunnetaan aina yksi sana, joka yhdistetään suomalaisiin ja tuo sana on “sauna”.

Suomessa on noin 3,2 miljoonaa saunaa, joten ei voi muuta todeta kuin että säännöllinen saunominen on tärkeä osa jokaisen suomalaisen elämää. Nykyään sauna-iltaa juhlistavat usein herkullinen suuhunpantava ja mielijuoma, kuten kuohuva, raikas olut, jota varten hankitaan uudet kauniit olutlasit joita kelpaa esitellä myös ystäville. Tiestkö, että runsaasta 10 miljoonasta maapallolla olevasta saunasta noin kolme miljoonaa sijaitsee Suomessa. Saunojen historia alkoi kivikautisista maakuoppasaunoista. Suomessa on aina saunottu ja jo esihistorialliset suomalaiset saunoivat säännöllisesti niin sanotussa maakuoppasaunoissa. Maakuoppasaunalla tarkoitetaan telttasaunaa, jota voitiin siirtää oman asuinpaikan ja etenemissuunnan mukaisesti.

Suomi tunnetaan saunakulttuuristaan

Rautakaudella saunottiin maan pinnalla olevassa mökkisavusaunassa. Usein saunottiin myös hirsisaunoissa, jossa oli rautasahalla tehty suora nurkkasalvos. Asuinrakennuksista tehtiin nelinurkkaisia, suoraseinäisiä taloja, jossa kiuas oli niin sanottu rauniokivikiuas. Mallassaunoihin tehtiin ensimmäiset savupiiput.

Mallassaunalla tarkoitetaan suurta saunaa, johon kuului oma mallasparvi. Mallassaunan lauteet sijaitsivat orsien varassa tai kiukaan yhteydessä samalla seinällä. Saunan kiuas oli muurattu tiilestä. Mallassaunoissa oli aina savupiippu. Pihasaunat olivat erittäin yleisiä 1950-luvulla, mutta 1960-luvulla pihasaunojen rakentaminen vähentyi, kun tonteilla ei enää ollut tilaa sekä omakotitaloon että saunaan. Ensimmäisen maailmasodan aikaan tuli käyttöön peltikuorinen, kertalämmitteinen pönttökiuas, joka oli kevyt ja taloudellinen. Pönttökiuasta seuraamaan tuli peltirunkoinen kamiinamainen kiuas.

Vaivattomien sähkökiukaiden rakentaminen 1950-luvulla syrjäytti useita puukiukaita. Pientaloihin ja omakotitaloihin rakennetut kiukaat yleistyvät. Kerrostaloissa asuvat saivat nauttia sähkösaunoista, joista saatiin nauttia 1970-luvulta alkaen, jolloin niitä pidettiin huomattavina myyntivaltteina. Puusaunojen perään haikailtiin kuitenkin kovasti ja edessä oli varaavien sähkökiukaiden aikakausi.

1980-luku toi ihmiskuntaan mukanaan monia uusia asioita, kuten ensimmäiset tietokoneet, mikroaaltouunin, sähköhammasharjan ja vohveliraudan. Ronald Reaganista tuli presidentti Amerikassa ja Suomessa opittiin käyttämään korvalappustereoita ja VHS-videonauhuria. Hämmästyttävä tekninen uutuus oli saunan kiukaana toimiva perinteisen pönttökiukaan ja sähkökiukaan yhdistelmä.