Olisiko nyt aika rentoutua miellyttävässä tunnelmassa saunan lämmössä? Saunalla ja saunomisella on pitkä historia, sillä ensimmäisen kerran saunan lämmöstä ja hyvää tekevistä vaikutuksista nautittiin jo 900 vuotta ennen nykyisen ajanlaskun alkua. Asialla olivat tuolloin
Keski-Amerikassa asuneet maya-intiaanit. Suomalaisella saunalla on omat hienot perinteensä, mutta tutustutaan tällä kertaa aitoon venäläiseen saunaan ja yksilölliseen suomalaisesta saunasta runsaasti poikkeavaan saunaperinteeseen.
Venäläinen sauna, eli banja hellii saunojaa
Venäjällä saunomisella on pitkät perinteet, joita venäläisissä kodeissa halutaan esitellä myös saunomaan kutsutuille vieraille. Erityisesti venäläiseltä maaseudulta löytyvä aito ja alkuperäinen banja tarkoittaa hirsistä salvettua rakennusta, joka on tilkitty luonnonmukaisesti sammaleilla. Banjan voimanlähde, eli kiuas sijaitsee aina ovennurkassa ja lauteet löytyvät usein myös vieressä olevalta seinustalta.
Löylyhuoneeseen saunojan johdattaa erittäin siisti pienehkö pukeutumishuone, jossa on slaavilaiseen tyyliin rakennetut kapeat penkit. Joistakin banjoista saattaa löytyä myös tyylikäs peseytymistila, jossa voi käydä sekä ennen löylyyn menoa että myös löylyn aikana. Kamenka, eli kiuas muistuttaa savusaunan kiuasta, joka on kookas kivistä rakennettu kiuas.
Jos venäläinen kulttuuri on sinulle tuttua, olet ehkä törmännyt käsitteisiin “tšrornoje banja”, eli musta sauna ja “belyje banja”, eli valkoinen sauna. Musta sauna tarkoittaa sisäänlämpiävää savusaunaa ja valkoinen sauna hormillista, uloslämpiävää saunaa.
Minkälaiseen saunaan sinä haluat?
Venäjä on suuri maa, joten myös saunat ovat nykyään erilaisia. Paikallisista jokitörmistä saattaa löytyä kaivettuja maasaunoja, kun esimerkiksi Jäämeren rannalla voi päästä nauttimaan seiväsrunkoisen turvesaunan ihanuudesta. Siperian karuilla seuduilla voi puolestaan tutustua aitoon savesta rakennettuun saunaan tai paimentolaisten käyttämään siirrettävään telttasaunaan.
Tarjontaa löytyy siis joka lähtöön. Venäläisten saunojen ja pukuhuoneiden sisustus on hyvin yksilöllinen ja näyttävä. Käytännössä pukuhuoneiden sisustus voi olla bysanttilainen, eli seinä on maalattu kirkkailla väreillä ja pukuhuoneen pöydällä voi olla kimaltavia maljakoita tai saunamaljoja. Pukuhuoneessa saattaa olla myös kukkia ja ylellinen, kiiltävä matto, kuten vaikkapa verkosta tilattavissa oleva tyylikäs viskoosimatto. Pukuhuoneen sisustus voi olla myös neuvostoliittolaiseen tyyliin erittäin minimalistinen, eli niukka ja köyhä. Luostarien ja kirkkojen yhteydessä saattaa olla myös sauna, joka on todella ylelliseen tyyliin rakennettu.
Yksilölliset saunatavat ovat tunnettuja maailmalla
Tiesitkö, että jos suomalaiset puhuvat “yömyssyistä”, jotka helpottavat unen saantia, niin venäläiset käyttävät aivan oikeasti saunoessaan huovutettua saunahattua. Saunahatulla on myös suojaava merkitys, eli se suojaa kuumuudelta. Venäläisen saunan banjamestari on myös ylellisyys, joka erottaa venäläisen saunan suomalaisesta saunasta. Banjamestari omine avustajineen kuumentaa ennen saunomista saunan, eli banjan todella kuumaksi heittämällä löylyä kiukaaseen useita kertoja. Löylyn heiton lisäksi kuumaa ilmaa kierrätetään isoa lakanaa pyörittämällä.
Venäläisen saunan tuoksu saattaa olla myös positiivisesti ikimuistettava tuoksuvine yrtteineen. Venäläinen arvostaa hyvän terveyden merkitystä, joten katonrajassa saattaa roikkua vaikkapa kimppu piparjuurta, valkosipulia tai huumaavalle tuoksuvaa minttua. Kaiken ollessa valmista, saunojat kutsutaan banjaan nauttimaan saunan lämmöstä ja tunnelmasta.
Saunahatun lisäksi venäläiseen saunakulttuuriin kuuluu vihta, eli venik. Tuore ja hyvältä tuoksuva venik voi olla valmistettu koivusta, tammesta tai katajasta. Saunahaltijaa, eli saunatonttua kutsutaan nimellä bannik, joka on tunnettu venäläinen henkimaailmassa elävä saunan järjestyksen pitäjä. Asia on venäläisissä saunoissa usein nimittäin niin, että yhden illan kuluessa saunassa saa käydä vain kolme erillistä kylpijäryhmää. Jos ryhmiä ja siihen kuuluvia ihmisiä on enemmän, voi bannik suuttua pahasti ja heittää saunojia hehkuvilla kivillä. Venäläisen saunan perinteisiin kuuluukin, että saunan lämmöstä viimeksi nauttinut henkilö jättää haltijalle saippuapalan, vihdan ja ison vadillisen vettä, jolloin bannik pääsee kylpemään viimeisenä saunan mukavassa lämmössä