Kaikki saunasta – joogaaminen saunassa

Suomalainen sauna on ollut yksi urheilijoiden tärkeimpiä työkaluja kehonhuollossa ja palautumisessa. Suomalaiset ovat jo pitkään ymmärtäneet saunan monipuoliset hyödyt urheilijoiden palautumisessa kovista treeneistä. Nykyään saunominen rasittavan harjoituspäivän päätteeksi on jo maailmanlaajuinen ilmiö, sillä saunomisen hyödyt urheilijoille ovat kiistattomat. Suomalaisia saunoja pidetäänkin maailman parhaimpina ja arvostetuimpina, eikä syyttä. Saunomisperinteemme ovat pitkät ja saunomisen hyödyistä voivat nauttia niin ammattiurheilijat kuin kuntoilijat. Suomalaiset ovat myös kehittäneet erityisesti saunaan tarkoitetun urheilumuodon eli saunajoogan

Sauna sopii rentouttavan luonteensa vuoksi erityisen hyvin saunajoogan harjoittamiseen. Kevyesti lämmitetyssä saunassa venyttelemiseen vahvasti perustuva joogaaminen sopii kenelle tahansa. Venyttely on tärkeä osa kehonhuoltoa ja oman terveyden vaalimista, kaikentasoisille urheilijoille ja lämmin sauna on yksi parhaimpia paikkoja harjoittaa lihasten venyttelyä. Saunajoogasta onkin kehittynyt suosittu urheilulaji.

Saunajooga sopii kaikille

Kaukoidän Intiassa syntynyt jooga on nykyään suosittu urheilulaji, joka sopii kaikentasoisille kuntoilijoille aloittelijoista ammattilaisiin. Saunajooga on puolestaan Suomessa kehitetty hyvinvointia parantava joogan lajimuoto, jossa hyödynnetään saunan lämpöä ja erilaisia joogan liikkeitä.

Saunajoogassa tehdään harjoituksia miedosti lämmitetyssä saunassa. Toteutettavat liikkeet ovat sellaisia, jotka soveltuvat saunan lauteille. Saunajoogassa ei ole mahdollista tehdä täysin samoja liikkeitä kuin normaalissa joogassa, vaan suomalaisen saunajoogan liikkeet perustuvat perinteisiin jooga-asentoihin ja liikkeisiin, mutta niissä on otettu saunatilan rajoitukset huomioon.

Saunajoogan varusteet ja valmistautuminen

Saunajoogaharjoituksia järjestetään ammattimaisesti toimivien joogaohjaajien toimesta. Saunajoogaaminen ei siten ole perinteistä alasti saunomista, vaan miedosti lämmitettyyn saunatilaan puetaan kevyt urheiluvaatetus saunajoogatuntia varten. Sopiva urheiluvaate saunajoogan harjoittamiseen on miellyttävän tuntuinen iholla ja hengittävästä materiaalista valmistettu. Saunajoogan luonteen vuoksi treenivaatteina kannattaa käyttää vain laadukkaista materiaaleista tehtyjä vaatteita, jotka kestävät runsasta hikoilua ja usein tapahtuvaa pesua.

Joustava urheilutoppi tai tekninen t-paita sekä elastiset shortsit ovat suositeltavia urheiluvaatteita saunajoogaan. Saunajoogassa käytettävien urheiluvaatteiden on hyvä tuntua mukavilta päällä myös märkänä. On hyvä muistaa myös se, että joogaamisen perimmäinen tarkoitus on rentoutua sekä kokea olonsa miellyttäväksi ja raukeaksi. Treenivaatteiden ulkonäölläkin on siten merkitystä. Omannäköiset ja hyvin istuvat vaatteet, jotka näyttävät hyviltä käyttäjän päällä, lisäävät hyvän olon tunnetta ja kohottavat mielialaa saunajoogatunnin aikana. Luonnollisesti myös hikipyyhe ja lämpimään saunaan sopiva juomapullo täynnä raikasta vettä ovat tärkeitä varusteita.

Saunajoogatuntiin on hyvä valmistautua syömällä vain kevyesti tai välttämällä syömistä kokonaan muutaman tunnin ajan ennen saunajoogatunnin alkamista. Veden juominen ennen tunnin alkua on suositeltavaa, sillä hikoilu on tunnin aikana runsasta. Tärkein asia valmistautumisessa on kuitenkin rauhoittuminen ja ajatusten keskittäminen tulevaan saunajoogatuntiin.

Yhteenveto

Saunajooga on suomalaisten kehittämä urheilumuoto, jota harrastetaan kevyesti lämmitetyssä saunassa. Saunajoogatunnilla ei olla alasti, vaan joogaajien tulee valita miellyttävän keveät ja laadukkaat treenivaatteet saunajoogatunnille.