Suomessa yleisimmät saunatyypit

Saunatyypit vaihtelevat suuresti maailmalla johtuen niin historiallisista syistä kuin myös ihmisten mieltymyseroista. Ulkomailla matkustaessa saattaa törmätä esimerkiksi käsitteeseen “suomalainen sauna”, jolla tarkoitetaan useimmiten meille suomalaisille niin tuttua sähkösaunaa, jossa vettä heitetään kiukaalle ja jossa lämpötila saa kohota reippaasti. Monessa muussa maassa tyypillisimpiä saunoja ovat kuitenkin suomalaisittain todella miedot ja matalalla lämpötilalla varustetut saunat, joissa kiukaalle ei välttämättä heitetä vettä olelnkaan.

Seuraavaksi esitellään meillä Suomessa tyypillisimmät saunat: savusauna, puusauna, sähkösauna sekä neljäntenä höyrysauna, joka tosin ei edusta perinteistä suomalaista saunakulttuuria.

  • Savusauna on tietenkin se kaikkein perinteisin sauna. Se lämmitetään 80 ja 160 asteen välille riippuen saunojan mieltymyksistä. Savusauna on etenkin ensikertalaiselle todellinen elämys, sillä polttopuiden palaessa suuren kiukaan sisällä ilma täyttyy savusta. Kun lämpötila on kohonnut riittävän korkealle, voi kiukaassa palavan tulen antaa tukahtua, jonka jälkeen savu päästetään ulos saunatilasta katossa olevaa pentä tuuletusaukkoa pitkin. Savusaunat ovat katoavaa perinnettä ja nykyään Suomessa varttuu jo uusi sukupolvi, joka ei ole milloinkaan kokenut savusaunassa saunomisen upeaa tunnetta.
  • Puusauna on monelle tuttu sauna etenkin kesämökiltä. Tämä sauna lämpeää useimmiten lähemmäs sataan asteeseen, mutta saunasta riippuen lämpötila voi olla myös jotain 70 ja 130 asteen välillä. Puusaunat ovat yleisin saunatyyppi etenkin maaseudulla. Metallista valmistetun kiukaan päälle on aseteltu saunakiviä ja kiukaan sisälle polttopuita – useimmiten koivua, joka tuoksuu palaessaan miellyttävältä, ei savua liikaa ja palaa pitkään. Puusauna tuo saunomiseen aivan omanlaistaan tunnelmaa kun lauteilla istuessa saa kuunnella polttopuiden rätinää.
  • Sähkösauna on yleisin sauna modernissa suomalaisessa kaupunkikodissa. Se on nykyisin suosituin vaihtoehto saunaksi, koska sitä pidetään yleisesti turvallisimpana vaihtoehtona. Myös sähkösaunan lämmittäminen on huomattavasti vaivattomampaa, sillä kiukaan lämpiämiseksi ei tarvitse kantaa polttopuita sylikaupalla. Sähkökiuas lämpenee yksinkertaisesti nappia painamalla tai nuppia vääntämällä ja sauna on valmis saunomiseen noin puolen tunnin sisällä. Monissa kerrostaloissa yksittäisissä asunnoissakin on omat saunat, mutta yhtä yleistä on myös se, että kerrostalosta löytyy yhteinen sauna, jonne voi varata itselleen saunavuoron.
  • Höyrysauna ei monen suomalaisen mielestä välttämättä ole sauna lainkaan, mutta käyttötarkoitukseltaan se on pitkälti samanlainen kuin mikä tahansa muukin sauna. Höyrysaunassa ilma on monin verroin kosteampaa kuin tavallisessa saunassa, jossa kosteuspitoisuus on yleensä enintään 30% luokkaa. Nimensä mukaisesti höyrysaunassa ilma on hyvin höyryistä ja kosteaa ja kosteusprosentti hipookin 100% lukemaa. Lämpötila sen sijaan on huomattavasti matalampi verrattuna kaikkiin muihin saunatyyppeihin. Useimmiten höyrysaunassa vallitsee noin 40-70 asteen lämpötila. Höyrysaunoja ei yksityiskodeista löydy, mutta monessa kylpylässä, uimahallissa, hotellissa ja kuntosalissa sellainen saattaa hyvinkin olla.