Saunomiseen liittyy runsaasti terveyshyötyjä

Harva kiistää saunaan liittyvät terveysvaikutukset. Harva aktiviteetti on yhtä fyysisesti puhdistavaa kuin saunominen. Saunoja tuntee nopeasti lauteilla istuessaan, kuinka lihasjännitys vähenee, lihakset rentoutuvat, mieli rauhoittuu ja kaikki murheet unohtuvat hetkeksi. Saunasta poistuessa olo on kuin uusi ja tuntuu siltä, että on valmis vaikka mihin. Saunassa ei tarvitse istua kovinkaan kauaa päästäkseen hyötymään sen terveysvaikutuksista. Vain muutama minuutti riittää hien pukkaamiseksi pintaan ja lämmön leviämiseksi koko kehoon. Seuraaaksi esitellään muutama keskeisimmistä saunaan liittyvistä terveyshyödyistä.

  • Sauna vähentää stressiä. Monet käyvätkin saunassa ennen kaikkea siksi, että mukavan lämpimässä ja rauhallisessa tilassa mieli saa tilaisuuden levätä kaukana arjen aherruksesta ja murheista. Saunassa lämpö vapauttaa kehossa endorfiineja, jotka saavat olon tuntumaan hyvältä.
  • Sauna rentouttaa lihaksia ja vähentää lihaskipuja. Ruumiin lämpötila nousee saunassa ja samalla elimistön verenkierto tehostuu. Usein sauna on erinomainen keino urheilijoille palautua urheilusuorituksesta.
  • Sauna poistaa elimistöstä kuona-aineita. Kun suurin osa ihmisistä ei enää nykyään hikoile päivittäin, on tärkeää antaa elimistölle mahdollisuus syväpuhdistautumiseen kunnollisen saunasession myötä. Hikoilun myötä sauna voi auttaa poistamaan elimistöstä liiallista lyijyä, kuparia, sinkkiä, nikkeliä ja erilaisia kemikaaleja ja myrkkyjä, joita sinne ajan mittaan kertyy.
  • Iho voi paremmin. Sauna on yksi vanhimmista kauneuskikoista, sillä “saunanpuhdas iho” (li/saunaan) on kirkkaan kuulas ja hehkuva. Kuolleet ihosolukot poistuvat saunassa hikoillessa ja tehostunut verenkierto saa ihon hehkumaan aivan uudella tavalla. Monen mielestä ihminen on kauneimmillaan juuri saunasta tulleena.
  • Sauna helpottaa uniongelmia. On tutkittu, että sauna edesauttaa paremmin nukuttuja öitä. Rentoutuminen saunassa etenkin illalla tekee hyvää ja alustaa rauhoittumista nukkumaanmenoa varten.
  • Sauna tehostaa vastustuskykyä. On tutkittu myös sitä, että sauna on yksi parhaimmista keinoista torjua flunssaa ja muita tauteja ja sairauksia. Elimistön altistuessa saunan lämmölle se tuottaa nopeammin valkosoluja, jotka puolestaan auttavat elimistöä torjumaan tauteja ja tuhoamaan viruksia. Saunaa voi hyvin käyttää myös flunssan oireiden helpottamiseen.